Oli kyseessä sitten valokuvaaminen tai videoiden teko, kameran laatu ja suorituskyky on kaiken ytimessä. Tämä sama koskee myös striimaamista, eli tässä tapauksessa videokuvan lähettämistä suorana lähetyksenä esimerkiksi Twitch-palvelun kautta katsojille. Periaatteessa kuka tahansa voi valokuvata, tehdä videoita tai striimata videoita millä tahansa laitteistolla, mutta mikäli haluaa tulla nähdyksi – ja pidetyksi – tarvitsee kameran oikeasti olla laadukas. Tämän voi jopa kuvailla olevan kriittinen ominaisuus.
Striimatessa voisi ensinäkemällä ajatella, että webkamera ajaa asian hyvin. Onhan se suunniteltu alun perin välittämään videokuvaa henkilöstä tietokoneen äärellä livenä muille. Mutta onko sen laatu sittenkään riittävän hyvä muuhun kuin Skype ja Zoom -keskusteluihin? Ja mikäli ei ole, niin miten on mahdollista tunnistaa omaan käyttöön laadukas kamera, joka samaten sopii budjettiin?
Alla olevassa artikkelissa olemme esitelleet erilaisia kameravaihtoehtoja, joita voi käyttää striimatessa. Saat artikkelimme kautta selvitetyksi, minkälaisia eroja niissä on, niin ominaisuuksiltaan kuin hinnaltaankin. Luettuasi tämän olet siis luultavasti valmis hankkimaan sopivan kameran striimaamiseen – tai sitten huomaamaan, että saatatkin omistaa sellaisen jo.
Vaihtoehtoisesti myös matkailu- ja seikkailukuvaamiseen erikoistuneet action-kamerat saattavat toimia oivana vaihtoehtona striimaukseen.
Webkamera vastaan DSLR – miten ne eroavat toisistaan?
Kuten varmasti tiedätkin, webkamera on pieni kamera, joka löytyy muun muassa useista läppäreistä suoraan rakenteisiin kiinnitettynä. Niitä on saatavina myös erikseen ostettuna, jolloin niitä on voinut kätevästi käyttää pöytäkoneelta käsin. Webkamera on yleensä suhteellisen helppo kiinnittää pöytäkoneen näyttöön, ja ne olivat etenkin 2000-luvun alussa suosittuja hankintoja. 2020-luvun alussa webkamerat kokivat lisäksi uuden nousun suosiossa, ja olivat hetken aikaa jopa loppu kaupoista.
Webkamerat ovatkin edelleen oikein kätevä työkalu siihen tarkoitukseen, mihin ne on alun perin luotukin, eli ihmisten tietokoneiden välityksellä tekemiin videopuheluihin. Niillä on myös mahdollista tuottaa live-striimejä, ja etenkin aloittavalle striimaajalle ne voivat olla houkutteleva vaihtoehto, sillä webkamerat ovat tyypillisesti varsin edullisia. Valitettavasti webkamerat eivät yleensä tuota parasta mahdollista kuvanlaatua, ja kuvanlaatu kärsii huomattavasti etenkin vähäisessä valossa kuvatessa.
DSLR-kamerat eli digitaaliset järjestelmäkamerat taas ovat kameroita, joita etenkin ammattilaiset käyttävät työssään. Ne ovat huomattavasti kookkaampia, sekä myös kuvanlaadultaan tarkempia. DSLR:ää käyttäessä myöskään hämärässä tehtävät kuvaukset onnistuvat ilman, että kuvanlaatu kärsii merkittävästi. Jos siis haluaa ottaa valokuvauksen tosissaan tai tuottaa live-striimiä parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla, on DSLR-kameran hankinta yleisesti ottaen se suositeltu vaihtoehto. Ikävä kyllä, DSLR-kamerat tuppaavat olemaan moninkertaisia hinnaltaan webkameraan verrattuna.
Yksinkertaisemmin sanottuna siis, webkamerat sopivat jokaiselle budjetille ja ovat helppoja käyttää, mutta kuvanlaadussa on melkoisesti parantamisen varaa. DSLR-kamerat taas tarjoavat huippulaatuista kuvaa ja videota, mutta ovat paitsi kalliita, vaativat lisäksi käyttäjältään paljon kameran käytön oppiakseen. Loppupeleissä striimaajan kameravalinta riippuu siitä, onko tärkeämpää laatu vaiko kätevyys.
Jos kyseessä on pelistriimi, niin casino peli kuin muunlainen videopeli, ei kameran laatu ja muut oheistarvikkeet välttämättä ole se kaiken A ja O. Jos taas kyseessä on esimerkiksi lifestyle-tyyppinen video, voi katsojallekin olla tärkeämpää myös teoksen kuvanlaatu.
Webkameran risut ja ruusut
Tässä osiossa käsittelemme tarkemmin sitä, mitkä ovat webkameran hyvät ja huonot ominaisuudet.
Kuten jo yllä mainitsimmekin, webkameran on varsin helppokäyttöinen ja hinnaltaan edullinen. Sitä ei tarvitse juuri muutoin asentaa kuin vain laittaa paikoilleen ja yhdistää koneeseen. Ne myös vievät vain vähän tilaa, ja useissa tapauksissa mikrofoni löytyy webkamerasta suoraan sisäänrakennettuna.
Valitettavasti webkameran kuvan laatu jättää ajoittain paljonkin parantamisen varaa. Webkameran asetuksia, kuten tarkennusta, valotusta tai kuvataajuutta, ei myöskään ole mahdollista määrittää itse. Lisäksi ei ole juuri mahdollista muokata webkameran kuvaamaa kuvakulmaa eikä webkameraa voi käyttää ilman, että se olisi kytkettynä tietokoneeseen.
DSLR-kameroiden risut ja ruusut
Kuten olemme jo monesti painottaneetkin, DSLR-kameroiden suuri etu on niiden korkea kuvanlaatu, oli kyse sitten tarkkuudesta tai värien realistisuudesta. DSLR-kameroiden asetuksia, esimerkiksi valotusta ja tarkennusta, on lisäksi mahdollista säätää itselle kulloiseenkin tilanteeseen mieleiseksi lähestulkoon juuri siinä määrin missä kameraa osaa käsitellä. DSLR-kameroihin voi jopa vaihtaa toisenlaisen linssin riippuen siitä, minkälainen kuvaustuokio on edessä. Ja koska nämä kamerat ovat niin monimuotoisia, niitä voi käyttää muuhunkin kuin striimaamiseen, etenkin valokuvaukseen.
Toki, DSLR-kamerat ovat monesti hinnaltaan jopa moninkertaisia webkameraan verrattuna. Ne ovat lisäksi painavia ja vaativat lisäkalusteita, kuten jalustoja ja mikrofoneja, jotta kamerasta saadaan kaikki mahdollinen irti. Ja tietenkin se, että asetusten kanssa saa mielin määrin leikkiä, vaatii sen, että ymmärtää paljon kameran toiminnasta. DSLR-kameroiden käytön opettelu voi siis olla haasteellista ja aikaa vievää.
Miten valita juuri oikea kamera?
Lyhyesti, sinulla on harkittavanasi muutama seikka, kun valitset kameraa striimauksen aloittamiseen.
Aivan ensimmäiseksi tulee harkita omaa budjettia. Jos DSLR-kameraan ei yksinkertaisesti ole varaa, tulee tyytyä, ainakin toistaiseksi, webkameraan, vaikka muilta osin haluaisikin kameraltaan enemmän. DSLR-kamerasta haaveillessa kannattaa myös harkita, minkä tasoisia tuotoksia haluaa lähtökohtaisesti tehdä. Jos rennot striimit ja videochatit riittävät, ei DSLR-kamera ole välttämätön hankinta, vaan webkamera toimii loistavasti. Tässä tilanteessa kannattaa ottaa huomioon lisäksi pitkän tähtäimen tavoitteet. Myös webkameroiden laadun parantamiseen on nykyhetkessä panostettu, nimenomaan live-striimauksen lisääntyessä, ja muun muassa Logitech saattaa tarjota tavanomaista parempilaatuisia webkameroita striimaajien käyttöön.