Parhaat vinkit matkakuvaamiseen action-kameralla

Parhaat vinkit matkakuvaamiseen action-kameralla

Matkailu avartaa ja suomalaiset matkustavatkin paljon. Lomailuun tulee usein käytettyä paljon rahaa ja loman haluaa usein ikuistaa aivan toisella tavalla kuin arjen. Matkamuistojen ikuistaminen action-kameralla onkin noussut suureen suosioon. Kuinka matkakuvaus sitten käy ja miten onnistua parhaiten? Lue tämä postaus ja kuulet parhaat vinkit kuvaukseen!

Mikä on action-kamera?

Action-kamera eli niin sanottu toimintakamera on pieni kamera, jolla voi ottaa kuvaa tai videota. Kameran erikoisuutena on se, että sillä voi kuvata missä hyvänsä eli esimerkiksi vedessä, ilmassa tai maalla. Kameraa käytetäänkin seikkailu- ja urheilukuvaukseen ja se on pienen kokonsa ansiosta erinomainen kaveri esimerkiksi matkalle mukaan otettavaksi.

Action-kamerassa on akku, joka on yleensä hyvin pitkäkestoinen ja mahdollistaa näin pidemmänkin videon tai vaikkapa time-lapsen kuvaamisen. Niissä on yleensä WiFi, Bluetooth ja GPS ja näin ollen kameran kuvien tai videon sisällön siirtäminen esimerkiksi puhelimeen tai tietokoneelle on helppoa.

Lisäksi action-kamerat on varusteltu erilaisilla lisävarusteilla, jotka mahdollistavat muun muassa kameran kiinnittämisen kypärään, lainelautaan tai vaikkapa autoon. Kameralla saa erityisen hyvin liikkuvaa kuvaa, joten kyseessä on mainio kamera aktiivisen loman tallentamiseen.

Action-kamera on jokaisen saatavilla

Action-kameroita on saatavilla hyvin eri hintaisia, sillä valikoima on laaja. Käytännössä kuka tahansa voikin saada action-kameran käsiinsä. Noin 100 euron alkubudjetilla saa helposti käsiinsä perushyvän 4K kameran. Mikäli rahaa on käytettävissä enemmän, voi hankkia vaikkapa merkkikameran kuten GoPro:n tai monipuolisemmilla ominaisuuksilla varustellun toimintakameran.

Action-kamerat eivät aina olleet näin halpoja ja ennen ne olivatkin vain hyvin pienen piirin käytössä. Hinnat halpenivat ja tämän mahdollisti ennen kaikkea matkapuhelinten kehitys ja siihen liittyvät teknologiset harppaukset. Kameratekniikka yleensäkin halpeni, valikoima lisääntyi, kysyntä kasvoi ja hinnat laskivat. Action-kamera onkin nykypäivänä jokaisen saatavissa!

Action-kamera sopii hyvin matkakuvaamiseen, sillä se kestää hyvin lämpötilan vaihteluita, vettä, hiekkaa ja pölyä ja siinä on hyvä akun kesto. Kamera onkin aktiivisen lomailijan ”pakollinen” hankinta. Lue vinkkejä matkakuvaamiseen seuraavista osioista!

Matkakuvaamisen eri päämäärät

Matkakuvaamista on hyvin erilaista ja se, millaisia kuvia tai videota ottaa riippuu hyvin paljon siitä, kenelle se on suunnattu. Mikäli kuvaa omaan käyttöön loman tallentamiseksi, voi kuvata sitä miltä tuntuu ja milloin tuntuu. On myös täysin OK lomailla ilman yhtäkään kuvaa tai videotallennetta.

On kuitenkin myös tavoitteellista matkakuvaamista, kuten kuvaamista matkailuesitteitä tai -mainoksia varten. Tällöin kriteerit ovat hyvin erilaiset ja kuvan tulee ennen kaikkea nostaa pintaan tunne siitä, kuinka ”tuonne on pakko päästä”. Myös striimausta tai tubetusta varten kuvataan ja tällöin videokuvan tulee olla viihdyttävää ja nopeatempoista.

Mieti siis tarkkaan se, mitä tai ketä varten kuvaat ja suunnittele kuvattavat kohteet ja kuvien sisältö sen mukaan. Tämä vaikuttaa myös kaluston valintaan ja lomasuunnitelmiin muutenkin.

Parhaat vinkit matkakuvaamiseen

Suuntautuipa matkasi minne hyvänsä, kulkee toimintakamera aina helposti mukana. Kameran käyttöä kannattaa kuitenkin hieman suunnitella etukäteen, sillä niin saat aina parhaat kuvat tai videopätkät oikeaan aikaan ja oikeasta paikasta. Tässä osiossa esittelemme viisi vinkkiä matkakuvaamiseen!

1. Pidä kalusto kunnossa!

Tärkein ohjenuora matkakuvaamiseen on se, että pidä huoli kamerakalustostasi, jotta se on toimintavalmiina sitten kun alkaa tapahtua. Et ikinä tiedä milloin näet jotain ikuistamisen arvoista, joten pidä huoli siitä, että kameran akku ja vara-akut ovat täynnä ja kuvauskalusto on mukanasi kaikkina aikoina.

Toisin sanoen varmista, että action-kamera ja sen lisäosat kulkevat mukanasi esimerkiksi repussa tai laukussa ja että ne on helppo ottaa esille sitten kuin tarve tulee. Näin et missaa yhtään mahdollisuutta!

2. Suunnittele matkaohjelma kuvaamisen mukaan!

Mikäli kuvaat vain omaan käyttöösi, ei tämä vinkki ole niin olennainen. Se, että saat lomastasi kaiken irti, on kuitenkin tärkeää ja hyvien kuvien tai videon ottaminen tulee siinä sivussa. Varmista siis, että olet oikeassa paikassa ikuistamassa auringonlaskua tai -nousua ja hyödynnä päivänvalo.

Voit käyttää kameraasi öiseen aikaan vaikkapa time-lapse kuvaamiseen majoituksesi ikkunasta mikäli ikkunat ovat oikeaan suuntaan. Mieti siis näitä asioita jo lomasuunnitelmaa tehdessäsi!

3. Varmista se, että kuvat myös säilyvät!

Mikään ei ole ikävämpää kuin se, että otetut kuvat tai video katoavat esimerkiksi kameran rikkoutumisen tai varkauden vuoksi. Varmista siis se, että sinulla on aina kopiot kuvistasi. Tee varmuuskopiot koneelle tai puhelimen muistiin vähintään jokaisena iltana!

4. Opi 50:50 sääntö

Vaikka et hakisikaan maailman kauneimman luontokuvan kuvaajan titteliä, pääset pitkälle yksinkertaisen 50:50 säännön avulla. Kun otat kuvia, ota sekä maisemakuvia, että lähikuvia. Ruokakuvien ottaminen on helppoa, mutta saat enemmän irti kuvasadostasi, mikäli muistat kuvata myös maisemia ja paikkoja tai toisin päin!

5. Elä hetkessä ja hyödynnä tilaisuudet!

Kuvaamisessa tuurilla on iso rooli, sillä usein eeppisin kuva syntyy vahingossa tai silloin kun hyödynnät tilaisuuden. Elä siis hetkessä ja hae uusia mahdollisuuksia kuvata ja ikuistaa matkatunnelmia. Näin saatat iskeä kultasuoneen ja ikuistaa kaikista uskomattomimman lomakuvan!

Action-kameran muita käyttötarkoituksia

Action-kamera ei ole kuitenkaan ainoastaan loistava tapa ikuistaa lomamuistoja. Loma ei kestä ikuisesti ja kameralle olisi hyvä löytää käyttöä myös muina aikoina. Tässä osiossa esittelemmekin muita asioita, joita voit tehdä upouudella kamerallasi. Lue listaus ja löydä uusia kuvausideoita!

Striimaus tai tubetus

Striimaus eli esimerkiksi oman pelaamisen tallentaminen katsojien nähtäväksi on nykypäivänä todella suosittua. Ihmiset pelaavat paljon, mutta esimerkiksi YouTubessa tai Twitchissä olevat striimit keräävät niin ikään suuren yleisön. Voitkin käyttää action-kameraasi esimerkiksi pelaamisen tallentamiseen tai tubettamiseen.

On tiettyjä e-urheilupelejä, joita striimataan erityisen paljon. Lisäksi online casino pelaaminen ja esimerkiksi joidenkin mobiilipelien pelaaminen keräävät paljon katselukertoja netissä. Striimaus onkin usein huipputekijöille työ tai ainakin lisätulojen lähde.

Myös tubettaminen oikeastaan mistä vain aiheesta sopii hyvin action-kameralla kuvattavaksi. Kameran akku on hyvä ja kuvanlaatu riittävän korkealaatuinen. Voit siis hyödyntää omaa toimintakameraasi tätä varten!

Time-lapset

Time-lapset eli huikeasti nopeutetun videokuvan kuvaaminen ja julkaisu on yksi trendikäs ilmiö. Käytännössä time-lapsella kuvataan tiettyä paikkaa pidemmältä aikaväliltä ja muutokset tai kehitys esitellään huikean nopealla tahdilla näytettävänä videopätkänä.

Time-lapseja on aina tehty jollain tavalla, mutta erityisesti juuri action-kamera mahdollistaa hyvälaatuisen time-lapsen kuvaamisen. Ne ovat hyvä keino näyttää konkreettisesti muutosta tai kehitystä, mutta ennen kaikkea ne ovat trendikkäitä ja niitä käytetään muun muassa Netflix-sarjojen tunnareissa.

Hyvälaatuisen time-lapsevideon kuvaaminen onkin hyvä idea, mikäli sinulla on toimintakamera, joka seisoo toimettomana kotona!

Urheilukuvaus

Urheilukuvaaminen onnistuu erityisen hyvin toimintakameran avulla. Voitkin käyttää omaa kameraasi muun muassa jonkin ekstreme-urheilulajin tai muun nopeatempoisen aktiviteetin tallentamiseen.

Toimintakamera kestää hyvin iskuja, joten voit helposti tarjota kameraasi kuvaustarkoituksiin vaikkapa jonkun moottoripyörään, kypärään tai muuhun välineeseen. Tai voit aloittaa jonkin uuden harrastuksen ja ikuistaa itsesi oman kamerasi avulla.

Action-kamera on parhaimmillaan silloin kun ympärillä on toimintaa, joten hyödynnä sitä myös muuten kuin silloin kun olet lomalla!