Action-kameratarvikkeet – mitä kaikkea on tarjolla?

Action-kameratarvikkeet – mitä kaikkea on tarjolla?

Itsessään action-kameran speksit ovat luonnollisesti äärimmäisen tärkeitä. Samaan aikaan vähintään yhtä tärkeitä ovat saatavilla olevat lisäosat eli action-kameratarvikkeet; ne, kun määrittävät loppujen lopuksi action-kameran tarjoamat ulottuuvuudet. Ylipäätään lisätarvikkeet mahdollistavat kameran käytön mahdollisimman monipuolisesti eli lisätarvikkeiden osalta action-kameroista saadaan kaikki mahdollinen irti.

Mutta millaisia lisäosia action-kameroihin sitten on oikein tarjolla? Ja mitkä action-kameratarvikkeet kannattaa lisätä ehdottomasti sinne ostoslistan kärkipäähän? Actionkamera.fi vastaa muun muassa näihin kysymyksiin tässä tekstissä, jossa teemme syväluotaavan matkan action-kameroihin tarjolla olevien tarvikkeiden ihmeelliseen maailmaan.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Tärkeimmät: mistä action-kameratarvikkeista lähteä liikkeelle?
  • Millaisia muita action-kameratarvikkeita on tarjolla?
  • Varmista, että action-kamerasi mahdollistaa mahdollisimman laaja-alaisesti eri tarvikkeiden käytön

Tärkeimmät: mistä action-kameratarvikkeista lähteä liikkeelle?

Action-kameratarvikkeet – niitä mahtuu maailmaan mitä erilaisimpia, aina käytännönomaisista lisätarvikkeista hurvitteluun. Mutta nyt meidän keskittymisen kohteena ovat nimenomaan ne kaikkein kriittisimmät tarvikkeet; edetkäämme siis sen pidemmittä puheitta niiden action-kameratarvikkeiden maailmaan, mitkä kuuluvat sinne ostoslistan kärkeen.

Suojakotelo

Mikä on yksi yksittäinen lisäosa action-kameraasi, joka mullistaa maailmasi monella tapaa ja samalla suojaa kamerasi? Suojakotelo. Se nimittäin suojaa mudalta, vedeltä, ja kaiken maailman lialta sekä roskalta. Eikä siinä vielä kaikki: kun ostat oikeanlaisen suojakotelon, se tuo mukanaan vesitiiveyden sekä mahdollistaa esimerkiksi syvänmeren sukelluksen. Ja ei, itse kameran painikkeiden käytöstä ei tule hankalaa, vaan se onnistuu helposti suojakotelon läpi.

Lisäakku ja kahden akun laturi

Usko pois, et halua olla esimerkiksi lomareissussa tai vaikkapa tärkeää urheilutapahtumaa kuvatessasi tilanteessa, jossa akku loppuu. Tästä nimenomaisesta syystä lisäakku action-kameraan on erittäin tärkeä juttu; mikäli et osta sellaista, jossain vaiheessa sinua tulee kaduttamaan. Myös kahden akun laturi on erinomainen action-kameratarvike, sillä aivan kuten jo nimi itsessään kertoo – se mahdollistaa kahden akun yhtäaikaisen lataamisen.

Gimbal

Mikäli kuvaat vain omaksi iloksesi, tällöin kuvanvakaus ei ole aivan yhtä kriittinen asia kuin esimerkiksi ammattilaisten kohdalla. Toisaalta, sinua voi harmittaa melkoisesti, jos oletat kuvanneesi harrastelijana kertakaikkisen mahtavan otoksen, ja sitten edessäsi onkin tärisevä kuva. Gimbal eli suomalaisittain sanottuna gimbaali poistaa käytännössä ottaen kaiken tärinän videoistasi ja tekee niistä todella ammattimaisia. Mutta miten se sitten toimii? Kyseessä on kameraan kiinnitettävä älykäs lisäosa, joka kaksi- tai kolmiakselisten moottorien ansiosta ikään kuin elää ilmassa; eikä sinun tarvitse koskea missään vaiheessa itse kameraan, sillä kaikki tarvittavat painikkeet löytyvät gimbaalista.

Erilaiset kiinnitykset ja valjaat

Nyt tullaan sitten taas isosti niihin yksilöllisiin käyttötarpeisiisi eli minkälaisissa tilanteissa ja olosuhteissa käytät action-kameraasi? Niin tai näin, kun käsittelyssä ovat ne tärkeimmät ja parhaat action-kameratarvikkeet, erilaiset kiinnityssysteemit ja valjaat ovat eittämättä tarpeen. Haluatko kiinnitää kameran rintakehääsi, skeittikypärään, tai vaikkapa vieressä kököttävään valotolppaan? Tällöin erilaiset tarrakiinnitykset, rannehihnat, valjaat ja kypäräkiinnitykset tulevat pelastamaan päiväsi.

Selfiekeppi

Kuvitellaan tilanne, jossa olet lumilautailemassa ja haluat ottaa action-kamerallasi itsestäsi selfien? Voimme luvata ja vannoa, että selfiekeppi helpottaa tämän tavoitteen toteuttamista melkoisesti. Ensinnäkin se tuo mukanaan sen kaikkein kriittisimmän lisäominaisuuden eli lisävarren ja toisekseen huomattavasti kättä paremman vakauden kuvien ottamiseen. Lisäksi voit ottaa kuvia jokaisesta mahdollisesta ilmansuunnasta eli erilaisia kuvakulmia on tarjolla paljon enemmän. Ja ei, sinun ei tarvitse olla lumilautailija – se oli vain esimerkki: selfiekeppi voidaan hankkia monia erilaisia tilanteita varten.

Tripod

Tripodit eli niin sanotut kolmijalat ovat erinomaisia tilanteisiin, joissa sinun täytyy asettaa action-kamera esimerkiksi pöydälle tai muulle vastaavalle alustalle kuvaamaan. Tripod on käytännössä ottaen aina varustettu vatupassilla, jolloin voit olla varma, että kuvauskulma ei ole vino. Vielä parempi vaihtoehto on kuitenkin GorillaPod, jonka jalat ovat taivuteltavissa jokaiseen mahdolliseen asentoon; kun otat GorillaPodin käyttöön, huomaat nopeasti, miksi se on perinteistä tripodia parempi – sen nimittäin voi asettaa käytännössä ottaen mihin tahansa. Lisäksi se toimii myös erinomaisesti kuvauskahvana (hand grip).

Millaisia muita action-kameratarvikkeita on tarjolla?

Me olemme esitelleet aiemmin tässä tekstissä ne kaikkein tärkeimmät action-kameratarvikkeet isossa kuvassa. Samaan aikaan maailmaan mahtuu kuitenkin paljon muita action-kameratarvikkeita, jotka tekevät kamerastasi entistä monipuolisemman. Seuraavassa siis keskitymme listaamaan muita lisätarvikkeita, jotka eivät meidän papereissa sinne kaikkein tärkeimpien joukkoon mahtuneet.

Imukuppikiinnike

Oletko sijoittamassa action-kamerasi esimerkiksi auton tuulilasille? Tämä on oiva esimerkki tilanteista ja olosuhteista, joissa imukuppikiinnike on erinomainen kameratarvike. Tokikaan auton tuulilasi ei ole suinkaan ainoa vaihtoehto, vaan imukuppikiinnikkeellä kiinnitys onnistuu kaikenlaisille pinnoille, joihin imukupit kiinnittyvät.

Sukellusmaski

Sanoiko joku sukellusmaski action-kamerakiinnityksellä? Check ja check. Kun puheenaiheena ovat action-kameratarvikkeet, sukellusmaski kamerakiinnityksellä täyttää erinomaisesti hauskan ja toimivan lisätarvikkeen kuvaelman.

Huurtumisenestolaput

Kuvaatko action-kamerallasi muuttuvissa olosuhteissa, kuten vaihtelevissa lämpötiloissa, vesisateessa, sumussa tai konkreettisesti vedessä? Tällöin linssin huurtuminen saattaa muuttua haasteeksi, mutta onneksi tähänkin ongelmaan on olemassa ratkaisu: huurtumisenestolaput. Ne asetetaan kameran ja vesitiiviin kotelon väliin, jolloin ongelma on poissa.

Mikkisuoja tuulta vastaan

Jotkut action-kamerat ovat niin fiksusti rakennettuja, että niiden mikrofonit kykenevät erottamaan oikean äänen ja ilmanvastuksen tuottaman äänen. Mikäli sinulle videoiden äänet ovat erittäin merkittävä tekijä, tällöin kannattaa pohtia mikkisuojan ostamista tuulta vastaan.

UV-suoja ja värilliset filtterit

Mikäli haluat pitää satavarmasti huolen siitä, ettei aurinko pääse vahingoittamaan kameraasi ja sen linssiä, tällöin UV-suoja on fiksu hankinta. Värilliset filtterit puolestaan mahdollistavat erilaisten värien korostamisen kuvissa, ylipäätään kuvien editoinnin kuvanottovaiheessa, ja ne voivat olla ylipäätään tietynlaisissa sääolosuhteissa toimivia.

Varmista, että action-kamerasi mahdollistaa mahdollisimman laaja-alaisesti eri tarvekkeiden käytön

Jos et ole vielä ostanut itsellesi action-kameraa, tällöin olet itse asiassa hyvinkin otollisessa tilanteessa. Sinulla on nimittäin mahdollisuus aidosti valita kamerasi sen perusteella, mihin olet sitä ensisijaisesti ja pääasiallisesti käyttämässä; toisin sanoen, voit tarkistaa millaisia kaikenlaisia action-kameratarvikkeita siihen on saatavilla. Mikäli puolestaan jo omistat action-kameran, toivon mukaan olet aidosti tutkinut, mitä kaikkea se mahdollistaa.

Yleisellä tasolla onkin helppo todeta, että kaikkien tuntema ja pelin niin sanotusti action-kameroiden osalta aikanaan avannut GoPro tarjoaa eniten ulottuvuuksia; tarjolla on toisin sanoen eniten niitä lisätarvikkeita, ja GoPro-tarvikkeet yksinkertaisesti rikastuttavat kameraasi (ja maailmaasi). Samaan aikaan on toki syytä todeta, että markkinoille on viime vuosina ilmestynyt myös erittäin päteviä kilpailijoita, jotka eivät jätä kiveäkään kääntämättä. Yksi tällaisista on esimerkiksi Insta360, jonka malleista One X2 on saavuttanut melkoisen jättimäisen suosion. Eikä Insta360 ole ainoa GoPron merkittävä kilpailija, mutta ehdottomasti mainitsemisen arvoinen sellainen.

Käyttötarpeesi määrittävät lisäosien tarpeellisuuden

Oletko hankkimassa action-kameran kenties valokuvausta varten? Oletko juuri kenties ostanut dronen ja aiot yhdistää esimerkiksi GoPro-kamerasi siihen? Työskenteletkö valmentajana jonkin urheilulajin parissa ja haluat taltioida joukkueesi harjoituksia? Hurvitteletko lumilaudalla tai skeittilaudalla, ja haluat saada tempuistasi mahdollisimman hienoja video-otoksia?

Kuten edellä olevista kysymyksistä huomaat, käyttötarpeita action-kameralle on olemassa mitä erilaisimpia ja tuota kysymysten listaa olisi voinut jatkaa loputtomiin. Se kuvastaa sitä, että sinä action-kameran omistajana olet se määrittävä tekijä. Me toisin sanoen listasimme yleisellä tasolla ne kaikkein kriittisimmät action-kameratarvikkeet, jotka ovat isossa osassa tapauksista ostoslistan kärkipäässä. Samaan aikaan sinulle tärkeimpiä saattavat olla kuitenkin ihan eri tarvikkeet, käyttötarpeistasi riippuen.

Vinkki: GoPro-tarvikkeet voidaan ottaa käyttöön myös muiden kameravalmistajien kameroissa

Koska yhdysvaltalainen GoPro, joka on australialaisen Nick Woodmanin perustama yritys, on ollut olemassa jo vuodesta 2002 lähtien, siihen yksinkertaisesti löytyy eniten erilaisia kameratarvikkeita. Mikäli sinulla ei ole kuitenkaan ollut mahdollisuutta hankkia GoPro-kameraa, voit silti saada GoPro-tarvikkeet käyttöön myös muun merkkisellä kameralla. Tämä mahdollistuu tähän käyttötarkoitukseen erikseen suunnitellulla 1/4 adapterilla. Kyseessä on aidosti edullinen lisäosa, jonka pienen koon ei kannata antaa hämätä; se, kun tarjoaa melkoisesti mahdollisuuksia ja niitä jo aiemmin tässä tekstissä mainittuja uusia ulottuvuuksia.