Action-kamerat ovat olleet jo vuosien ajan todella suosittuja, ja niitä käytetään mitä erilaisimpiin harrastuksiin ja tarkoituksiin. Kohderyhmänä toimivat mitä erilaisimmat ihmiset, jotka harrastavat jotain sellaista, jota he haluavat taltioida ja esimerkiksi puhelinten kamerat eivät toimi tähän käyttötarkoitukseen. Toisin sanoen, action-kamerat tarjoavat sellaisia ulottuvuuksia, että kuvaaminen onnistuu mitä vaativimmissa olosuhteissa ilman pelkoa laitteen rikkoontumisesta.
Myös action-kameroissa itsessään on eroavaisuuksia ja erilaiset kypäräkamerat sopivat erilaisiin harrastuksiin. Esimerkiksi neliskulmainen action-kamera toimii paremmin rintaan kiinnitettynä, kun taas action-kamera kypärään on lähtökohtaisesti hyvä olla niin sanotusti luodin muotoinen. Tokikaan asia ei ole näin mustavalkoinen, vaan myös esimerkiksi neliskulmaisia action-kameroita käytetään myös kypäräkameroina.
Mutta mihin kaikkeen action-kamera kypärään sitten soveltuu eli mikä on sen perimmäinen käyttötarkoitus? Tästä actionkamerat.fi lähti ottamaan selvää.
SISÄLLYSLUETTELO:
- Action-kamera kypärään on moniulotteinen kaveri – istuu niin ammattilaiselle kuin harrastelijalle
- Miten kypäräkamera toimii?
- Action-kamera päähän: mitkä ovat kameran tärkeimmät ominaisuudet?
- Miten paljon action-kamera kypärään maksaa?
Action-kamera kypärään on moniulotteinen kaveri – istuu niin ammattilaiselle kuin harrastelijalle
Action-kamera kypärään on moniulotteinen kaveri, eikä sen käyttö rajoitu esimerkiksi vain ammattilaisiin, vaan sitä käyttävät yhtälailla myös ammattilaiset. Toki action-kameraan kannattaa varata muutaman sadan euron budjetti, että sitä saa haluamaansa laatua, mutta käytännössä ottaen kellä tahansa on mahdollisuus ostaa kunnon action-kamera; esimerkiksi markkinajohtaja GoPron uusin Hero-malli, GoPro Hero 11, irtoaa alle 600 eurolla.
Suurin yksittäinen kuluttajaryhmä action-kameroiden osalta lienevät eri urheilulajien harrastajat ja ammattilaiset – ainakin vähintään kärkipäätä he ovat. Mutta millaiset urheilulajit sitten oikein soveltuvat kypäräkameran, ja ylipäätään päähän kiinnitettävän action-kameran, käyttäjiksi?
Laskettelu, skeittaus ja surffaus
Kun puhutaan urheilulajeista, joissa kypärän käyttö on isosti läsnä, ensimmäisenä esille nousevat todella suositut laskettelu ja skeittaus; ensimmäisenä mainitun kohdalla käyttäjäryhmää ovat niin suksilla laskevat laskijat kuin myös lumilautailijat. Mutta myös esimerkiksi surffaajat käyttävät päähän kiinnitettäviä action-kameroita toinen toistaan huimempien temppujen taltiointiin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan jokaisen näiden lajin uskomattoman näyttävät temput pääsevät oikeuksiinsa, kun päähän on kiinnitettynä action kamera. Eikä sitä aina tarvitse käyttää päässä, vaan sen voi siirtää myös esimerkiksi ranteeseen, rintakehään tai vaikkapa itse lautaan.
Maastopyöräily
Oletko nähnyt internetin ihmeellisessä maailmassa toinen toistaan uskomattomampia videoita maastopyöräilystä todella vaativissa olosuhteissa? No, ne vaativat olosuhteet eivät ole mikään välttämättömyys, mutta action-kamera kypärään on, sillä se takaa ne kaikkein näyttävimmät otokset. Ja halutessaan kameran voi siirtää myös esimerkiksi maastopyörän sarviin – valittu kuvakulma, kun riippuu täysin käyttäjän itsensä tarpeista.
Action-kamera moottoripyörään
Yksi ehdottomasti merkittävimmistä kohderyhmistä action-kameroiden osalta ovat moottoripyöräilijät. Action-kamera moottoripyörään voidaan hankkia useista eri syistä. Ensinnäkin moottoripyöräkamera toimii päätodistajana, mikäli sitä joutuu niin epäonniseen tilanteeseen, että ajautuu esimerkiksi liikenneonnettomuuteen. Samaan aikaan se on kuitenkin erinomainen esimerkiksi maisemien kuvaamiseen; esimerkiksi ikimuistoinen ulkomaanreissu moottoripyörällä on erittäin kätevä kuvata päähän kiinnitettävällä action-kameralla.
Palloilulajit
Myös eri palloilulajien edustajat ovat ehdottomasti kohderyhmää, kun kyseessä on action-kamera päähän ja ylipäätään action-kamera. Kun esimerkiksi jalkapalloilija lähtee iskemään videolle kikka-arsenaalistaan niitä kaikkein komeimpia suorituksia, näyttävyys on taattua niitä kypäräkameralla kuvatessa. Eikä kyse ole pelkästään palloilulajien kohdalla urheilijoista, vaan esimerkiksi valmentajat kuvaavat joukkueensa otteita laajakulmaisilla action-kameroilla; toki silloin ne harvemmin kiinnitetään päähän tai kypärään.
Action-kamera muissa urheilulajeissa
Action-kamera kypärään ja päähän pääsee kenties kaikkein parhaimmin oikeuksiinsa erilaisten extreme-lajien parissa. Kun mietitään vaikka laskuvarjohyppyä, varjoliitoa, nopeuslaskua, mäkihyppyä tai alamäkiluistelua, niissä riittää roppakaupalla vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tällöin tarkkaavaisuus ja käsien vapaus on äärimmäisen tärkeää, joten kypäräkamera astuu kuvaan erittäin merkittävässä roolissa; se, kun ei varasta sinulta ainoatakaan sekunnin sadasosaa esimerkiksi haasteellisissa ja vaarallisissa olosuhteissa.
Ja sitten tietenkin kuvaan astuu myös moottoriurheilu. Kun mietitään vaikkapa karting-, enduro- tai moottorikelkkakuljettajia, action-kamera kypärään taltioi mitä mainioimpia otoksia ja temppuja. Kuten siis olet viimeistään tähän mennessä huomannut, action-kamera päähän istuu oikeastaan urheilulajiin kuin urheilulajiin.
Miten kypäräkamera toimii?
Kun käytetään termiä kypäräkamera, tällöin puhutaan kaikessa yksinkertaisuudessaan action-kamerasta, joka on kiinnitettynä kypärään tai ylipäätään päähän. Mutta miten tämä kiinnitys sitten oikein tapahtuu eli miten toisin sanoen “isketään” se action-kamera päähän? Kuten todettua, kyse on puhtaasti action-kamerasta eli sen käyttämiseen päässä tarvitaan luonnollisesti lisäosia, jotka mahdollistavat tämän.
Millaiset lisäosat ovat tarpeen?
Kun kyseessä on kypäräkamera, tällöin itsestäänselvyys lisäosien suhteen on kypäräkiinnike. Mikäli kuitenkin hankintalistalla on puhtaasti action-kamera päähän, tällöin myös niin sanottu päähihna on hyvä vaihtoehto; tässäkin tapauksessa juuri sinä määrität käyttötarpeillasi sen, millaisia lisäosia tarvitset. Myös vesitiiviin suojakotelon hankinta on paikallaan, mikäli tiedät viettävästi edes vähän aikaa kamerasi kanssa luonnon armoilla.
Näillä edellä mainituilla lisäsosilla pääsee enemmän kuin pitkälle, ja kun kuvaustarpeesi kenties muuttuvat / monipuolistuvat, voit alkaa katsoa myös muita lisätarvikkeita.
Action-kamera päähän: mitkä ovat kameran tärkeimmät ominaisuudet?
Niinhän sitä sanotaan, että hyvää ei saa halvalla ja valitettavan monissa tapauksissa se pitää paikkansa. Tokikaan action-kamera kypärään / päähän ei vie sinua suinkaan vararikkoon, mutta kunnon pelin hankkiakseen kukkaronnyörejä kannattaa availla edes jonkin verran. Mutta miksi sitten on näin? Koska asia menee, hieman mutkat oikoen, hyvin pitkälti näin: mitä hintavampi action-kamera, sitä monipuolisemmat ominaisuudet.
Mutta mitkä sitten ovat ne kaikkein kriittisimmät yksityiskohdat, kun hankintalistalla on vaikka action-kamera moottoripyörään tai johonkin muihin vauhdikkaisiin harrastuksiin?
Akun kesto on hyvä yksityiskohta, josta lähteä liikkeelle. Toki voit ostaa aina lisäakun, mutta mikäli et ole tällaista suunnitellut, tällöin akun kestolla saattaa olla valtaisa merkitys – riippuen tietenkin käyttötarkoituksistasi. Puhtaasti kuvanlaadun osalta tärkeä elementti on puolestaan resoluutio: mitä korkeampi resoluutio, sitä parempi kuvanlaatu. Ja kuvanlaadusta puheenollen, yksi ehdottoman tärkeä yksityiskohta, johon kiinnittää huomiota, on kuvanvakain. Kun nimittäin ajat esimerkiksi moottoripyörällä, kypäräkamera päässäsi, luvassa on eittämättä tärinää. Huono kuvanvakain saattaa näin ollen tehdä ottamastasi videokuvasta käyttökelvotonta, kun taas laadukkaan action-kameran tarjoama laadukas kuvanvakain saattaa toimia pelastavava enkelinä.
Ja vielä: myös action-kameran mitat sekä muoto kannattaa ehdottomasti huomioida lopullista ostopäätöstä tehdessäsi.
Miten paljon action-kamera kypärään maksaa?
Vastaus tähän kysymykseen on oikeastaan loppujen lopuksi kiinni siitä, millaisella budjetilla juuri sinä olet liikenteessä. Action-kameran voi nimittäin ostaa esimerkiksi vain hieman yli kymmenellä eurolla, mutta tällöin siltä ei kannata todellakaan odottaa minkäänmuotoisia ihmeitä; oikeastaan ainoa tilanne, jossa tällaista kameraa voisi suositella, olisi sen hahmottaminen, tuleeko action-kameraa todella käytettyä. Mutta tällaisessakin tilanteessa kannattaa melkeinpä laittaa se muutama kymppi lisää hintaan, sillä aivan näiden halvimpien action-kameroiden kanssa joutuu vain pettymään. Esimerkiksi React action-kamerat ovat potentiaalinen vaihtoehto aloittelijalle.
Kun sitten puhutaan laadukkaista ja samalla kuitenkin vielä kohtalaisen edullisista kameroista, budjetti nousee noin pariin sataan euroon. Tällöin voi olla kuitenkin jo järkevää alkaa miettiä budjetin kohottamista vielä toisella mokomalla, sillä silloin päästään aivan niiden eliittikameroiden keskuuteen. GoPron me olemme jo maininneet aiemmin tässä tekstissä, mutta sen ehdottomiin haastajiin kuuluvat Insta360-action-kamerat. Kaikkein kovimman suosion kyseisen yhtiön action-kameroista on saavuttanut kenties Insta360 One X2, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen action-kamera.
Mutta, kuten siis todettua, vain sinä voit määrittää sen, mitä action-kamera kypärään sinun tapauksessasi maksaa. Näiltä osin pätevät siis samat sävelet kuin omien käyttötarpeiden ja vaatimusten määrittämisessä.